Wat kost fietscross

Om te kunnen beginnen met fietscross, is het nodig om te zorgen dat de juiste kleding en protectie aangeschaft wordt. Voor mensen die totaal niet bekend zijn in de fietscross wereld lijkt dit een hele opgave, maar de ervaring leert dat dit niet zo is.

De benodigde kleding en accessoires die aanbevolen worden vanuit CRT Raalte zijn tenminste:
– Crosshelm
– Cross handschoenen
– Cross broek
– Cross shirt
– Body protector

Een helm en handschoenen zijn hiervan door de NFF fietscrossbond verplicht gesteld, echter een cross broek wordt ten zeerste aanbevolen. Deze speciale crossbroeken bieden vele malen meer bescherming dan een normale jeans. Om jezelf verder te beschermen wordt er ook een bodyprotector aanbevolen, echter zijn deze nog niet verplicht. Dit is een soort “vest” welke aangetrokken wordt. Deze protector biedt bescherming aan de schouders, rug, buik en ellebogen.

Om een enige prijs indicatie te krijgen wat u hiervoor kwijt bent als u een complete uitrusting wil kopen, kijkt u daarvoor in onderstaande tabel. Hierin staan de gemiddelde prijzen voor cross kleding en accessoires. Let hierbij wel op, hoe specialer u de kleding wilt, hoe duurder deze wordt.

Bij deze benadering is er uitgegaan van kwalitatief goede kleding welke doorgaans goed betaalbaar zijn.

Wat: Gemiddelde prijs:
Crosshelm €75-€100
Crossbroek €50-€120
Crosshandschoenen €20-€40
Crossshirt €30-€50
Body protector €100-€150
Totale uitrusting €275-€460

Nu de rijder de juiste kleding heeft, heeft deze nog een voor de fietscross geschikte BMX fiets nodig.
Ook bij de fietsen geldt, hoe specialer de fiets wordt, hoe duurder deze doorgaans is.
Voor de beginnende rijders is er veel keuze qua BMX fiets. Er kan een nieuwe fiets gekocht worden, maar ook een tweedehandsfiets volstaat in dit geval.
Nieuwe fietsen zijn al te koop vanaf ongeveer €280-€450, vooral de overjarige modellen worden scherp aangeboden. Tweedehands zijn deze vanaf ongeveer €150 op de markt, afhankelijk van het huidige aanbod op de markt.

Hopelijk hebben we met deze informatie u een beeld kunnen geven wat het kost om een complete uitrusting aan te schaffen voor de fietscross sport. Voor een bedrag van ongeveer €550-€750 heeft u een complete uitrustig waar de rijder prima mee uit de voeten kan.

De kosten voor het rijden van wedstrijden is sterk afhankelijk van het soort wedstrijd, het aantal wedstrijden en de plaats van de wedstrijd welke de rijder rijdt.

De inschrijfkosten van wedstrijden zijn:

Serie districtwedstrijden (5 stuks): €10,- per serie

Open klasse: € 2,- per wedstrijd

Provinciaal Kampioenschap: € 5,- per wedstrijd